در یکی دیگر از قسمتهای دور چهارم مرحلهٔ مقدماتی سری رقابتهای خودرویی پدال، سراغ گروهی رفتهایم که بهتازگی به رقابتها اضافه شده و گروه شاسیبلندهای سه ردیفهٔ لوکس نام دارد. به همین دلیل این گروه از لحاظ تعداد دوئلها از دیگر گروهها عقب بوده و تنها یک دوئل از آن برگزار شده که بین لکسس GX و لندروور دیسکاوری بوده است (این دو خودرو قبلاً در گروه SUVهای متوسط قرار داشتند). در رقابت میان این دو شاسیبلند لوکس سه ردیفه، مجموعاً تعداد 2173 رأی به ثبت رسیده که دیسکاوری با تصاحب 1615 عدد از آنها، بهعنوان پیروز دوئل انتخاب میشود درحالیکه GX تنها 558 رأی کسب نموده است؛ بنابراین لندروور دیسکاوری با کسب 74 درصد از کل آراء، تقریباً با قاطعیت مرحلهٔ مقدماتی را پشت سر گذاشته است. حال امروز در دومین دوئل این گروه تازه تأسیس، آئودی Q7 و ولوو XC90 با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.
آئودی Q7
Q7 نخستین کراساوور آئودی بوده و در اصل آغازگر خانوادهٔ Q این شرکت محسوب میشود. نسل اول Q7 برای اولین بار در سال 2005 به بازار آمد و حرکت قدرتمندی را بهعنوان نخستین تجربهٔ آئودی در بخش شاسیبلندها آغاز نمود. نخستین نسل این کراساوور بزرگ تا سال 2015 روی خط تولید بود تا اینکه در نمایشگاه دیترویت همین سال نوبت به معرفی نسل دوم آن رسید که با مدل 2016 به بازار آمد. این خودرو روی پلتفرم MLB 2 فولکسواگن ساخته شده که با دیگر کراساوورهای بزرگ این گروه یعنی بنتلی بنتایگا، فولکسواگن توآرگ، پورشه کائن و مدل آیندهٔ لامبورگینی اوروس مشترک است. البته آئودی Q7 را بهطور کامل نمیتوان در یک کلاس قرار داد زیرا بین دو کلاس SUV های بزرگ لوکس و کراساوورهای متوسط لوکس قرار میگیرد اما این گروه جدید شاسیبلندهای لوکس سه ردیفه شاید بهترین مکان برای این کراساوور لوکس آلمانی باشد. همچنین Q7 مانند دیگر همگروهیهایش، مجهز به سه ردیف صندلی بوده و توانایی حمل هفت نفر را دارد. Q7 فعلاً بزرگترین کراساوور آئودی و پرچمدار خانوادهٔ Q این شرکت محسوب میشود اما بهزودی با معرفی نسخهٔ تولیدی Q8، این عنوان را به برادر بزرگترش واگذار خواهد کرد. آئودی بزرگترین کراساوور خود را با پیشرانههای مختلفی عرضه میکند که نهایتاً به مدل اسپرت SQ7 با پیشرانهٔ قدرتمند 4 لیتری V8 سه توربوی دیزلی به قدرت 435 اسب بخار ختم میشود ولی ما در این رقابت پیشرانهٔ 3 لیتری V6 سوپرشارژ آئودی را انتخاب کردهایم که 335 اسب بخار قدرت و 440 نیوتن متر گشتاور دارد. این نیرو توسط یک گیربکس هشت سرعتهٔ اتوماتیک و سامانهٔ کواترو بهصورت استاندارد به هر چهارچرخ منتقل میشود.
ولوو XC90
XC90 اولین بار در نمایشگاه دیترویت 2002 بهعنوان کراساوور پرچمدار ولوو رونمایی شد. نسل اول این خودرو که روی پلتفرم P2 ولوو ساخته شده بود، تا سال 2014 یعنی به مدت 12 سال روی خط تولید قرار داشت تا اینکه سرانجام سازندهٔ سوئدی در همین سال نسل دوم XC90 را رونمایی کرد. این ماشین روی پلتفرم جدید ولوو ساخته شده و بهطور کامل نسبت به نسل قبلی متحول شده است. طراحی این کراساوور لوکس سوئدی نیز طبق زبان طراحی جدید ولوو شکل گرفته که کاملاً با قبل متفاوت است. پلتفرم XC90 با سدان لوکس ولوو یعنی S90 نیز مشترک است. XC90 هم مانند Q7 مجهز به سه ردیف صندلی است و توانایی حمل هفت نفر را دارد. اما ولوو برخلاف آئودی، برای XC90 تنها پیشرانههای چهار سیلندر را ارائه میکند که برای چنین کراساوور لوکس هفتنفرهای نبود موتور شش سیلندر کمی ناخوشایند است. درهرحال مدلهای مختلف این خودرو شامل دو نمونهٔ دیزلی با نامهای D4 و D5 و سه نمونهٔ بنزینی با نامهای T5، T6 و T8 میشود. نمونههای بنزینی همگی مجهز به یک موتور 2 لیتری چهار سیلندر هستند که در هرکدام سطح قدرت متفاوتی دارند. همانطور که از نامها مشخص است، قویترین نسخهٔ بنزینی این کراساوور سوئدی، مدل T8 است که نمونهای هیبریدی بوده و مجموعاً 410 اسب بخار قدرت دارد؛ ولی ما برای این رقابت، جهت هماهنگی با رقیب آلمانی، قویترین مدل بنزینی غیر هیبریدی XC90 یعنی مدل T6 را انتخاب کردهایم که پیشرانهٔ چهار سیلندر آن با استفاده از سیستم توئین شارژر (استفاده از توربوشارژر و سوپرشارژر در کنار هم) 320 اسب بخار قدرت و 400 نیوتن متر گشتاور تولید میکند.
این دوئلها، مقایسههایی برای دریافت و شناخت خودروهای برتر نیستند بلکه نظرسنجی برای شناخت خودروهای محبوبتر بین شما کاربران ایرانی میباشند؛ بنابراین با توجه به جمیع جهات، جذابیت، طراحی بدنه و کابین، برند، ویژگیهای فنی، قیمت و مقرونبهصرفه بودن و حتی تجربه کاربری، کدام خودرو را ترجیح میدهید؟ دلایل و معیارهای انتخاب خود را نیز لطفاً در بخش نظرات بیان فرمایید.