اگر در هنگام خرید خودرو با عبارت Dual Zone Climate Control مواجه شدید، بدین معنی است که خودروی موردنظر شما از سیستم تهویه مطبوعی استفاده می کند که قابلیت تنظیم به صورت جداگانه برای راننده و سرنشین کناری را دارد. یعنی سیستم تهویه خودرو در واقع دو بخش مجزا از هم داشته که می توان بصورت جدا و مستقل از همدیگر، هوایی به درجه گرمی و یا سردی متفاوت و دلخواه را به سمت راننده و سرنشین جلو پمپاژ نمایند. برخی از خودروها پا را از این نیز فراتر گذاشته و مجهز به سیستم های تهویه مطبوع سه گانه (Tri Zone) و چهارگانه (Quad Zone) شده اند. این ناحیه های اضافی مخصوص سرنشینان عقب بوده و با استفاده از سیستم سه گانه سرنشینان ردیف دوم صندلی های خودرو نیز قابلیت انتخاب دما موردنظر خود را خواهند داشت. سیستم های چهارگانه نیز پیشرفته تر بوده و قابلیت انتخاب دما را به هر کدام از دو سرنشین صندلی های عقب خودرو ارائه می نمایند. البته سیستم چهارگانه در خودروهای مجهز به صندلی های ردیف سوم نیز ارائه شده و به سرنشینان این ردیف از صندلی ها قابلیت تنظیم دما را بر اساس خواسته خود خواهد داد.
اما متداول ترین نوع سیستم های تهویه مطبوع چندگانه، همان سیستم دوگانه (Dual Zone) بوده که در بیشتر خودروها مدرن امروزی وجود دارد. در این سیستم دو بخش برای تنظیم دما وجود داشته که راننده و سرنشین جلو می توانند با استفاده از آن دمای موردنظر خود را انتخاب نمایند. در برخی از خودروها قابلیت شدت حرکت فن نیز برای هر کدام از این بخش ها به صورت جداگانه وجود داشته ولی در بیشتر مدل ها سیستم دوگانه تنها با انتخاب دما از همدیگر جدا می گردند. طبیعتا قیمت سیستم های تهویه مطبوع دوگانه بیشتر از نمونه های قدیمی یکپارچه نصب شده بر روی خودروهای قدیم بوده و به همین دلیل استفاده از این سیستم اندکی بر قیمت خودرو می افزاید. علاوه بر این تنظیم این سیستم برای عملکرد به صورت قدیمی و یکپارچه، مخصوصا هنگامی که تنها راننده در خودرو حضور داشته و صندلی های دیگر خالی می باشند، اندکی سخت و پیچیده خواهد بود.
اما در مجموع سیستم تهویه مطبوع چندگانه مورد توجه بسیاری قرار گرفته و موجب رضایت و راحتی بیشتر آنان گشته است. این سیستم در بازار خودرو آمریکا یک ابزار و ویژگی لوکس و تجملی بحساب می آید. اما استفاده از این سیستم تهویه مطبوع در ژاپن بسیار رایج بوده و بیشتر خودرو های تولیدی این کشور این سیستم را به صورت استاندارد بر روی خودروهای خود نصب می نمایند. در انتها توجه شما را به معرفی اجمالی نقاط ضعف و قوت این سیستم تهویه مطبوع جلب می نماییم:
نقاط قوت:
بزرگ ترین قابلیت این سیستم امکان تنظیم دمای دلخواه برای هر کدام از سرنشینان جلو به طور جداگانه است.
نقاط ضعف:
این سیستم با توجه به پیشرفته تر بودن، از قیمت بالاتری نیز برخودار بوده و خودروهای مجهز به این سیستم تهویه مطبوع اندکی گران تر این نمونه های سیستم تهویه مطبوع عادی (Air Conditioning) هستند. علاوه بر این کار کردن با این دستگاه اندکی پیچیده تر بوده و نیازمند مهارت بیشتر دارد.