قاب و قطب ها
تمامی باتری ها، جدای از مشخصات فنی الکتریکی، شامل ابعاد استانداردی جهت قاب و قطب ها ( ترمینال ها ) می باشند (EN 60 095 – ۲) بعلاوه جهت اطمینان از قابلیت تعویض مطابق استانداردهای کارخانه سازنده، مشخصات جزئی تر نگهدارنده ها، رابطه ها و شکل بندی نیز ارائه می گردد. در هنگام سفارش باتری در شبکه خدمات برق خودرو، این مشخصات به صورت کامل ذکر می گردد.
در مورد قاب باتری یا دقیق تر در مورد ارتباط الکتریکی سلول های باتری باید گفت بسته به فضای موجود و شکل بندی تجهیزات خودرو، به باتری هایی با ابعاد متغیر و شکل بندی مختلف ترمینال مورد نیاز می باشد. این نیازمندی ها با ترتیب بندی مناسب سلول های باتری امکان پذیر می باشد. نصب طولی و عرضی ترمینال ها طراحی های مرسوم می باشند.
به زبان ساده باید گفت باتری های خودروهای مختلف نه تنها از نظر شماره فنی (بیشتر آمپر ساعت مد نظر است) متفاوتند بلکه از نظر شکل ظاهری نیز متفاوت می باشند مثلا بر روی هر دو خودرو هیندوای سانتافه و ام وی ام X33 باتری ۷۰ آمپر ساعت نصب می گردد اما محل قرارگیری ترمینال های باتری های مناسب این دو خودرو با هم متفاومت بوده و نمی توان باتری یکی از آنها را روی دیگری نصب کرد.
به استثنای قطب های باتری های برخی موتورسیکلت ها و ماشین های کشاورزی که کابل ها به طور مستقیم وصل می باشند، قطب های باتری جهت اتصال کابل ها طراحی گردیده است. این نوع طراحی، امکان ارتباط مابین باتری و سیستم الکتریکی خودرو را فراهم می آورد.
قطب های باتری (ترمینال ها) به شکل مخروطی و به منظور ارتباط الکتریکی مناسب و محکم بسته شدن کابل ها طراحی گردیده است. قطب مثبت باتری از قطب منفی آن ضخیم تر بوده که فقط جهت جلوگیری از اتصال غلط کابل ها به قطب های باتری طراحی گردیده است.
تذکر: از آنجایی که قطب های باتری نه تنها دارای مس، بلکه دارای ترکیبات سربی نیز می باشد، توصیه می گردد هنگام حمل و نقل باتری، از دستکش های مخصوص استفاده شود در غیر اینصورت دست ها با آب و صابون جهت جلوگیری از تاثیرات سرب، شسته شود.
دو نوع طراحی بست باتری موجود می باشد :
۱- بست پیچی
۲- بست پرسی
ارتباط کابل با باتری بایستی به طور محکم در برابر ارتعاشات یا تکان های ناشی از حرکت خودرو قرار بگیرد در غیر اینصورت مقاومت تماسی بوجود آمده که باعث هدر رفتن قدرت و عدم شارژ کامل باتری می گردد.
قاب باتری
به نقلی، دو نوع مختلف قاب ( روکش ) باتری وجود دارد :
۱- قاب یک تکه
۲- قاب یکپارچه
البته واضح است که هر دو نوع قاب ذکر شده، دو تکه هستند پس شاید تقسیم بندی زیر کارآمدتر باشد :
۱- باتری کوتاه ( قطب داخل ) که به نقل بالا همان قاب یک تکه است.
۲- باتری بلند ( قطب بیرون ) که به نقل بالا همان قاب یکپارچه است.
نگهدارنده باتری
باتری بایستی به گونه ای بر روی خودرو نصب شود که هیچگونه حرکتی نداشته باشد و به همین منظور توسط نگهدارنده های مخصوص در محل خود نصب می گردد.
نگهدارنده باتری معمولا شامل دو بخش است. بخش اول کفی زیر که باتری بایستی در آن به راحتی قرار بگیرد و زاویه باتری بیش از ۴۵ درجه نشود اما این بخش به تنهایی کافی نیست چون ممکن است بر اثر حرکت خودرو باتری از محل خود خارج شود لذا نیاز به بخش دوم یعنی بست نگهدارنده است. بست های نگهدارنده به شکل های مختلفی است که البته با توجه به استانداردهای ضروری ساخته می شوند. ۲ نوع متداول این بست ها، بست ها با پیچ پایه و بست های ریلی است.
بست های پیچ پایه شامل دو عدد پیچ بلند و مهره و یک قطعه نگهدارنده فلزی یا پلاستیکی است که پیچ ها دو طرف باتری با پیچ کردن قطعه نگهدارنده به کفی باتری، باتری را محکم سر جای خود نگه می دارد.
اما نوع ریلی که در خودروهای جدید خارجی دیده می شود شامل یک قطعه فلزی کوچک می باشد که این قطعه توسط یک مهره، ریل باتری را به بدنه متصل کرده و باتری محکم سر جای خود قرار می گیرد.
انواع نگهدارنده ها که در کارخانه بر روی باتری نصب می شود مطابق با استانداردهای ضروری بوده و نباید در آنها تغییر ایجاد کرد.