فشار باد و عمق شیارهای لاستیک خودرو هنگام برف و باران در رانندگی تاثیر میگذارد.میزان باد لاستیکهای خودرو بسیار اهمیت دارد زیرا چرخی که بادش تنظیم باشد، بیشترین چسبندگی را با سطح جاده خواهد داشت و دوام آن بیشتر خواهد بود. هر چرخ به ازای ۱۰ درصد باد ناکافی، ۱۰ درصد از عمرش را از دست میدهد.
بررسی باد چرخ را فقط یک بار در زمستان انجام ندهید. در ماههای سرد سال حتماً دوبار در ماه، فشار باد چرخ را کنترل کنید و از چرخ زاپاس غافل نشوید.چرخهای میخدار چسبندگی با سطح جادههای برفی و یخ زده را ۴۰ درصد نسبت به تایرهای متعارف بهبود میبخشد، اما آنها در جادههای خشک از چسبندگی میکاهند زیرا میخها مانع از چسبندگی لاستیک به سطح جاده میشوند.عمق شیار لاستیکها همواره برای کنترل خودرو اهمیت حیاتی دارد، مخصوصاً در برف یا باران شدید که زندگی شما به آن گره میخورد. عمق این شیار باید حداقل ۳ میلیمتر باشد در غیر این صورت بایستی تعویض شوند.
● ضدیخ و ضدجوش
تا ۵۰ سال پیش، از آب به عنوان سیال خنک کننده در سیستمهای خنککننده خودروها، با موفقیت استفاده میشد. اما آب در عین حال که از لحاظ خواص انتقال حرارت، بسیار خوب است. از برخی نظرات، دارای نقایص بسیار بارزی است بویژه در سیستمهای خنککننده موتورهای جدید که در شرایط سختتری باید کار کنند، لذا سازندگان خودرو، مخلوطی از آب و ضدیخ به نسبت ۵۰ ـ۵۰ را توصیه میکنند. علت این توصیه، این است که آب به تنهایی، نقطه جوش نسبتاً پایینی دارد، یعنی در دمای بالای کارکرد موتور، به جوش میآید، نقطه انجماد بالایی دارد، یعنی در سرما زود یخ میبندد و از همه مهمتر باعث پوسیدگی و زنگ زدگی قطعات رادیاتور و بدنه موتور میشود.
ضدیخهای مرغوب، حاوی اتیلن گلیکول و مواد افزودنی ضدزنگ و ضدخوردگی هستند. وقتی مخلوطی از آب و ضدیخ، در سیستم خنککننده مصرف میشود، نقطه جوش سیال، بالاتر از آب خالا خواهد بود و نقطه انجماد سیال کاهش مییابد و قطعات سیستم خنککننده از زنگزدن و پوسیدگی محافظت میشود عدم تولید کف، عدم ایجاد چروک در آب بندها و لولههای لاستیک و پلاستیکی، نداشتن مواد مضر برای محیط زیست و داشتن یک رنگ معین، جهت شناسایی نشت ضدیخ و برخی خواص دیگر از مشخصات ضروری یک ضدیخ مرغوب است.
با توجه به نکات فوق است که سازندگان خودرو، توصیه میکنند که از مخلوط ۵۰ درصد ضدیخ مرغوب در آب، در سرتاسر سال نه فقط در زمستانها استفاده شود. آب مصرفی نیز باید خواص معینی داشته باشد و بویژه سختی آن بالا نباشد.
● چگونه قفلهای یخزده را باز کنیم؟
یخزدن قفل در صبحهای سرد زمستان باعث ناراحتی راننده میشود ولی با یک اسپری گرافیت که با مارکهای مختلف در بازار عرضه میشود میتوان این اشکال را برطرف کرد. هرگز از روغن برای قفل یخزده استفاده نکنید. مگر آنکه از نقطه انجماد آن اطلاع داشته باشید، استفاده از فندک یا کبریت میتواند قفل را از حالت یخزدگی خارج نماید، ولی گرم کردن قفل یعنی تغییر ناگهانی حرارت برای بسیاری از اجسام از جمله رنگ خودرو و قطعات پلاستیکی آن که مخرب است. هرگز آب جوش روی در نریزید زیرا ممکن است ظاهراً مشکل را حل کند اما دقایقی بعد خیلی محکمتر یخ خواهد زد. آخرین چاره میتواند نفس کشیدن در فاصله یک تا دوسانتیمتری قفل باشد که اگرچه مدت زمان بیشتری طول میکشد ولی به عنوان آخرین راهحل موثر است.
● جلوگیری از یخزدن شیشه جلوی خودرو
این عارضه متداول در فصل زمستان است. غالباً شیشه جلوی خودرو پوشیده از یک قشر یخ میشود که آن را باید تراشید ولی نه با هر شیی که در دسترس باشد. برای این کار لازم است موتور را روشن کنید تا یک منبع حرارتی داشته باشید ولی بلافاصله پس از روشن کردن، دریچه بخاری را باز نکنید و در این فرصت قشر نازک یخ روی شیشه را با یک برفک تراش پلاستیکی که دارای دندههای ریز است بتراشید ولی به منظور جلوگیری از خراش برداشتن شیشه زیاد به آن فشار نیاورید.تیغههای برف پاککن را برای آزاد ساختن آن از حالت چسبندگی به شیشه نکشید زیرا ممکن است لاستیک تیغهها پاره شود.
برفک تراش معمولاً مجهز به یک زبانه لاستیکی برای پاک کردن شیشهها است که از این زبانه برای ادامه تراش برفک شیشه استفاده میشود. پس از آن، دریچه بخاری را باز کنید. در این فرصت موتور هم به یک حرارت معین رسیده است. برای جلوگیری از این عارضه شما میتوانید هنگام شب یک روزنامه زیر برف پاککنها بگذارید ولی این احتمال وجود دارد که صبح وقتی به سراغ ماشین میروید ببینید که روزنامه به شیشه چسبیده است، بنابراین بهتر است به جای روزنامه از نایلون استفاده کنید.
● استفاده بهینه از خودرو
۱. از حمل وسایل سنگین غیرضروری با اتومبیل خودداری کنید، به ازای هر ۴۵ کیلوگرم بار اضافی در خودرو معادل یک درصد مصرف سوخت بیشتر میشود.
۲. در هنگام رفت و برگشت به محل کار خود از خودروها بطور اشتراکی استفاده کنید. اگر هر ماشین فقط یک مسافر بیشتر حمل کند مقدار زیادی بنزین در روز صرفهجویی و از آلوده شدن هوا توسط گاز Co۲ و سایر آلایندهها جلوگیری خواهد شد.
۳. دقت کنید هرگونه کمبود و نقص یا استفاده از قطعات غیراستاندارد در اجزای موتور، منجر به افزایش مصرف سوخت میشود.
۴. از ساسات فقط در هوای سرد استفاده کنید و پس از روشن شدن موتور آن را به حالت اولیه برگردانید.
۵. در تمام طول سال از ترموستات استفاده کنید. نبودن ترموستات مانع از رسیدن بدنه موتور به درجه حرارت لازم میشود و این مساله سوخت ناقص و افزایش مصرف بنزین را به دنبال دارد.
۶. فیلترهای هوا و روغن را قبل از فرسوده شدن تعویض کنید. حتما از فیلترهای استاندارد استفاده کنید. از سوراخ کردن فیلتر هوا به منظور سهولت تنفس موتور خودداری کنید.
۷. از لاستیکهای استاندارد با توجه به نوع وسیله نقلیه خود استفاده کنید و میزان باد آنها را جهت جلوگیری از افزایش مصرف سوخت و ساییدگی همواره تنظیم کنید.
● رانندگی در باران
رانندگی در باران برای تعدادی از رانندگان لذتبخش است اما توجه داشته باشید که رانندگی در این شرایط میتواند بسیار خطرناک و حادثهآفرین باشد. در شروع بارندگی سطح جادهها از یک قشر چربی حاصل از دود اگزوز و خاک و روغن پوشیده شده است، بنابراین تا موقعی که خوب شسته نشده و آب جاری نشود خطر لیز و سرخوردن و تصادف ناگهانی وجود دارد. بنابراین در این مواقع با احتیاط بیشتر رانندگی کنید. به خاطر داشته باشید آب باران که بین لاستیک و جاده قرار میگیرد اصطکاک و سطح چسبندگی را کاهش میدهد و سرعت شما هرچقدر بیشتر باشد چسبندگی اتومبیل شما به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.