یكی از مهمترین قسمتها در موتور، سرسیلندر میباشد. این قطعه كه میتوان گفت بزرگترین قطعه موتور بعد از بلوك موتور است از اجزای مختلف تشكیل شده. سوپاپها، اجزای آنها، میلاسبك، میل بادامك، اتاق احتراق و … همگی اجزایی هستند كه در یك سرسیلندر قرار دارند. اما سرسیلندر همیشه روی واشری نازك ولی بسیار مهم قرار داشته كه آببندی بین این قطعه و بلوك موتور را ایجاد میكند.
واشرها در موتورهای احتراق داخلی دنیای بسیار وسیع و پهناوری دارند كه در مكانهای مختلف استفادههای مختلفی از آنها میشود.
در گیربكس، در موتور در گلویی اگزوز و … همگی مكانهای استفاده از انواع مختلف واشر میباشند. ولی میتوان به جرأت گفت بزرگترین و مهمترین واشر مورد استفاده در موتور، واشر سرسیلندر است. این واشر كه بین سرسیلندر و بلوك موتور قرار میگیرد، وظیفه داشته كه آببندی بین این دو قطعه را ایجاد كرده و درزبندی مناسبی ایجاد كند.
اما برای عدهای این سئوال پیش میآید كه چرا آببندی این ناحیه این قدر اهمیت دارد؟ مجاری آب و روغن موتور نه تنها در بلوك سیلندر، بلكه در سرسیلندر نیز جریان دارد. اما این مجاری در ناحیه سرسیلندر جدا میشود. برای جلوگیری از مخلوط شدن آب و روغن در ناحیه اتصال سرسیلندر به سیلندرها از این واشر استفاده میشود.
واشر سرسیلندر واشری است از جنس مخصوص كه میتواند گرمای نسبتاً زیادی را تحمل كند. علاوه بر این مساله، درزبندی خوبی را نیز ایجاد كرده و باعث جلوگیری از قاطیشدن مایعات موتور میشود، همچنین فشار احتراق را نیز حفظ كرده و از نشت آن به بیرون جلوگیری میكند.
این واشر را میتوان یك جان فدا در موتورهای بنزینی نیز نام برد. با بالا رفتن دمای موتور به علت خرابی و معیوببودن سیستم خنككاری، دمای سرسیلندر نیز به علت تماس داشتن با موتور، افزایش مییابد. در این حالت قطعات زیادی تحت تاثیر قرار گرفته و امكان آسیب دیدن را دارند.
سوپاپهای دود كه در جریان دود گرم و داغ خروجی گرفتهاند، مستعد سوختن هستند، همچنین سایر قطعات نیز میتوانند در اثر بالا رفتن دمایشان تغییر شكل داده و خراب شوند. اما در این مرحله اولین قطعهای كه میسوزد و از سوختن سایر قطعات جلوگیری میكند، واشر سرسیلندر است.
این واشر در این شرایط سوخته و خاصیت خود را از دست میدهد. در نتیجه آببندی بین سیلندر و سرسیلندر از بین رفته و آب و روغن قاطی میشود. اصطلاح آب و روغن قاطیكردن از این جا ریشه میگیرد. این عیب نیز عوارض زیادی دارد.
آب رادیاتور چرب شده و ذرات روغن كاملاً در آن دیده میشود. اگر وضع به همین شكل ادامه پیدا كند آب رادیاتور كاملاً چرب شده و حالت شیری رنگ به خود میگیرد، روغن نیز دیگر توان روغنكاری و روانكاری موتور را نداشته و خاصیت خود را از دست میدهد. اینجاست كه فرد باید به فكر تعویض واشر سرسیلندر بیافتد. قبل از تعویض این واشر، باید عیب خودرو نیز برطرف شود تا دوباره این مشكل پیش نیاید. بعد از بازكردن سرسیلندر باید این واشر تعویض شود.
حال ممكن است به علت جداگانهای سرسیلندر باز شده باشد، ولی این واشر در اثر حرارت و فشار خاصیت خود را از دست داده و باید تعویض شود.
این واشر باید روی سطحی كاملاً صاف و تمیز نیز قرار بگیرد. به همین دلیل اكثر تعمیركاران سطح سیلندر را با سنگ مخصوصی تمیز كرده و كاملاً صاف و صیقلی میكنند. سطح سرسیلندر نیز جدا از این قاعده نیست و درست به همین روش تمیز میشود.
جنس این واشر از مهمترین خصوصیات آن است به گونهای كه باید بتواند گرما و حرارت و فشار را نیز به خوبی تحمل كند و تغییر حالت ندهد.
اكثر تعمیركاران سطح واشر را آغشته به چسب مخصوصی میكنند كه این چسب در بهتر شدن عمل آببندی و دفع حرارت موتور، تاثیر بسزایی دارد.
اگر بخواهیم نگاهی كلی به این واشر بیاندازیم میتوان گفت بزرگترین واشر مورد استفاده در موتور است كه نقش اساسی و مهمی را بر عهده دارد. از آسیب دیدن سایر قطعات جلوگیری كرده و میتواند در قدرت مفید موتور تاثیر بسزایی بگذارد. واشر سرسیلندر هر خودرویی به صورت استاندارد در بازار یافت میشود و میتوان آن را به راحتی تهیه كرد. امیدوارم تا هیچ موقع نیاز به تعویض این واشر پیدا نكنید. اگر هم زمانی نیاز پیدا كردید سریعاً اقدام به انجام این كار كنید