گرمازدگی

 اختلالات ناشی از گرمازدگی به سه دسته تقسیم می شوند :

كرامپهای عضلانی ناشی از گرما , خستگی مفرط , هیپوترمی

كرامپهای عضلانی ناشی از گرما :

 این وضعیت شامل اسپاسم عضلات ارادی به دلیل تخلیه الكترولیتها بوده , معمولاً زمانی رخ میدهد كه فرد در اثر قرارگرفتن در معرض گرما , دچار تعریق شدید شده , مقداری زیادی آب و نمك از دست بدهد , و سپس توسط نوشیدن آب , كمود مایعات خود را بدون در نظر گرفتن كمبود نمك جبران نماید (مانند بروز كرامپهای عضلانی در ورزشكاران )

مداخلات اورژانس شامل خنك نگهداشتن بیمار و خوراندن نمك و یا تزریق نرمال سالین به او میباشد .

خستگی مفرط ناشی از گرما :

این وضعیت معمولاً زمانی رخ میدهد كه فرد در اثر قرار گرفتن در معرض گرما , مقادیر زیادی آب ونمك را از طریق تعریق شدید از دست بدهد . شكایات بیمار معمولاً شامل سردرد , تهوع , سرگیجه و اختلال در بینایی است .

مداخلات اورژانس در این وضعیت شامل قرار دادن بیمار در جای خنك و خوراندن آب و نمك به او می باشد . در  صورت وجود حالت تهوع و استفراغ , و یا بیهوش بودن بیمار تزریق وریدی نرمال سالین ضروری است .

هیپوترمی در گرمازدگی :

در موقعیتهای بسیار گرم , بخصوص در هوای مرطوب و بدون باد ( شرجی ) , ممكن است هیپوترمی ظاهر گردد. در چنین وضعیتی درجه حرارت بدن به بالای 40 درجه سانتیگراد رسیده , تنظیم حرارت مختل می شود . علائم شامل كانفیوژن ,   اغما و تشنج است . در هیپوترمی هیپوتالاموس دچار بدكاری می شود و چون بیمار عرق نمی كند(بدلیل شرایط محیطی), پوست گرم و خشك است . معمولاً كاهش آب و الكترولیتها شدید نیست .

اقدام به خنك كردن بیمار باید هر چه سریعتر صورت گیرد . مهمترین مسئله , كاهش سریع درجه حرارت بدن تا 35 درجه سانتیگراد است . شستشوی بدن توسط الكل , خواباندن بیمار در یخ , استفاده از پنكه یا كولر , غوطه ور كردن بیمار در آب سرد , و استفاده از پتوهای خنك كننده می تواند كمك كننده باشد . مطلقاً آسپرین جهت كاهش تب استفاده نكنید , زیرا نه تنها نمی تواند درجه حرارت را در این افراد تصحیح كند , بلكه دارای یك اثر منفی روی هموستاز بدن است كه در این شرایط می تواند بسیار خطرناك باشد .

كنترل حرارت بدن باید از طریق ركتال صورت گیرد . زمانی كه درجه حرارت به 39 درجه سانتیگراد رسید . عملیات خنك كننده باید متوقف گردد تا از عوارض احتمالی هیپوترمی جلوگیری به عمل آید . مانیتورینگ دقیق بیمار از نظر افزایش مجدد درجه حرارت لازم است .

از بروز لرز در بیمار ممانعت بعمل آورید , زیرا لرزیدن موجب افزایش درجه حرارت بدن می شود . در صورت بروز لرز حین خنك كردن بیمار , بلافاصله عامل خنك كننده را حذف نمایید .

Check Also

کتاب اصول کمک های اولیه و احیا

  کتاب آموزش کمک های اولیه و احیا نوع فایل: PDF زبان دفترچه: فارسی لینک …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با امداد فارما